Само два дни след историческото решение на американския Върховен съд, с което беше отменена ключова част от  „Закон за защита на брака" (DOMA), Агенцията по граждански и имиграционни услуги на САЩ за пръв път одобри заявление за зелена карта въз основа брак, сключен между съпрузи от един и същ пол, пише "Телеграф".


Имигрантът, който влезе в американската история, е българинът Траян Попов.


Траян, или „Трей", както го наричат приятелите му, заминава да учи в САЩ през 1998-а и в момента подготвя докторат на тема "Анализ и разрешаване на конфликти". Съпругът му Джулиан Марш е успешен диджей и музикален продуцент. Двамата се срещат в дома на общ приятел през 2011 г. В рамките на една седмица се срещат отново, също толкова случайно, и започват да излизат.


„Срещнах го, влюбих се, и това е", споделя Джулиан. Двамата се омъжват в Ню Йорк през октомври миналата година, тъй като щатът Флорида, където живеят, все още не разрешава на еднополовите двойки да сключват брак.


„Имаме много любов и щастие в живота си. Благодарение на Върховния съд и президента Обама, можем да останем в дома си и в държавата си. Ако DOMA не беше отменен, щяхме да бъдем принудени да напуснем дома си, който обичаме толкова много. Изключително сме благодарни и щастливи да получим този подарък точно в месеца на гордостта", допълни Джулиан.