Съдебният състав и вещите лица по делото "Соло" Мария Грозева и Светослав Иванов отказаха да си дадат отвод. Искането беше направено по време на днешното заседание от частните обвинители и граждански ищци. То беше внесено от семейството на Кирил Въжаров и е подкрепено и от роднините на другия убит Васил Александров и от пострадалия Кирил Димитров.

Припомняме, на 18-и април 2009 г. около 3,30 сутринта двама младежи бяха ранени смъртоносно с удари с нож в гърба при свада до Съдебната палата. Обвинен за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е 24-годишният Илиян Тодоров. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна.

На предишното заседание се очакваше да бъде произнесена присъда. Това обаче не се случи. Вместо това съдебният състав постанови възобновяване на съдебното следствие на записите от видеокамерите заснели мястото на инцидента.

По време на днешното заседание Михаил Въжаров посочи, че поддържа искането за отвод, а мотивите за това са множество процесуални нарушения. За тези нарушения Семействата на убитите момчета са сезирали ВСС и инспектора към него.

Прокурор Любка Костова не подкрепи това искане и каза, че няма основания за отвод на съдебния състав. Според нея необходимото основание за това е предубеденост.

По думите й дори да има процесуални нарушения, те не могат да обосноват предубеденост на съдебния състав.

Адвокат Росен Райков, защитник на пострадалия Кирил Димитров, посочи, че не може да даде смислен отговор на логичните въпроси на клиентите си, защото в много от решенията си съдът не се е мотивирал достатъчно ясно и обосновано.

Адвокатът каза, че не може да открие мотиви, с които съдът реши вместо да произнесе присъда, да назначи две експертизи - съдебно-медицинска и техническа на видеозаписите. По думите му тези експертизи се явяват повторни, тъй като задачите, поставено в тях припокриват до голяма степен вече изготвените и приети експертизи.

От Национални инспекторат по криминалистика и криминология към МВР са обяснили, че не могат да изчистят повече записите, тъй като качеството е лошо и те са сегментирани на 3 секунди.

Съдът посочи, че от БАН са изпратили писмо, с което уведомяват, че не разполагат с необходимия технически капацитет, за да изготвят експертиза на записите от охранителните камери.
Затова съдебният състав разпореди да бъдат изпратени флашки и дискове със записите на ректора на СУ „Свети Климент Охридски" проф. Иван Илчев, който да провери дали ВУЗ-а разполага с необходимите експерти и капацитет да извърши експертизата.

Пострадалият Кирил Димитров пък отказа да му бъде извършен повторен преглед от вещите лица, които трябва да го прегледат, за да изготвят повторната съдебно-медицинска експертиза.
По съвет на доц. Мария Грозева съдът реши да призове за разпит двамата хирурзи, които са обработили раната на Димитров след инцидента.

Адвокатът му Райков запита защо е необходимо да бъде изготвена допълнителна експертиза за това каква е дълбочината и какви са размерите на раната на Кирил Димитров при положение, че такава експертиза вече е изготвена и приложена по делото. Той изрази своето учудване и как експертите ще измерят дълбочината на вече зараснала рана.

Ако Темида е сляпа, то правораздаването се извършва от хора, заяви Райков и допълни, че в интерес на всички е съдебният състав да са си даде отвод.

По думите му близките на жертвите и на пострадалото момче, както и техните защитници излагат в мотивите си и факта, че при гледането на мярката за неотклонение на Тодоров те не са присъствали и дори не са били уведомени за това заседание. Според юристите това е процесуално нарушение, тъй като те са конституирани като граждански ищци и частни обвинители.

Защитниците на подсъдимия Илиян Тодоров бяха категорични и единодушни, че няма основание за даване на отвод.

Адвокат Хари Харалампиев посочи, че всички искания на гражданските ищци и частни обвинители до момента съдът е уважил. Той каза още, че искрено съчувства на близките на пострадалите, но на тях им е била дадена обширна трибуна в медиите, където са се чували тенденциозни изказвания.

В тази зала се появи правосъдие, смята още Харалампиев.

Междувременно съдия Румяна Ченалова изгони от залата един от служителите на конвоиращата охрана, тъй като, по думите й, той се смеел в залата.
Председателят на съдебния състав поиска той да си каже имената, за да бъде санкциониран и това да се впише в протокола, но правилникът не позволява охранителят да обяви как се казва в присъствието на подсъдим.

Въпреки че всички призовани за днешното съдебно заседание бяха в залата, се наложи съдът да отложи разпита им за 28 септември. Днес не дойдоха поверениците на Въжарови и Александрови и затова съдът ги заплаши с глоба, ако не представят уважителна причина за отсъствието си.