На вчерашното редовно заседание на ОбС бе взето решение за отпускане на 146 276 лева за обезпечаване на учебния процес в 27 маломерни паралелки, които ще бъдат разкрити през новата учебна година в: ОУ “В.Левски”, с Новачене, ОУ “Св.св.Кирил и Методий”, Скравена, ОУ “В.Левски”, Литаково, ОУ”Л.Каравелов”, Трудовец, ОУ “Св. св.Кирил и Методий”, Липница и на трите основни училища в Ботевград. Докладната за отпускане на средствата бе включена в дневния ред на основание мотивирано искане на директорите на учебните заведения, в което се казва, че “функционирането на паралелки под норматива е обусловено от социални, географски и демографски фактори".
По време на обсъждането на докладната, думата поиска съветничката Петя Кочкова. “Тези пари училищата няма да си ги получат, както няма да си получат парите от резерва, както не се дава право на директорите да отдават помещенията под наем. Това рефлектира върху тяхната квалификация и върху тяхното заплащане. Община Ботевград по средна брутна заплата в сферата на образованието е на едно от най-ниските места. В други общини заплатите вече са по 700-750 лева на учител. Тук обаче се счита, че учителите не работят достатъчно и не заслужават по-високо заплащане, нито заслужават да работят с по-добри техники и технологии. Още сме на ниво ремонтни дейности, които трябваше отдавна да приключат. Това не прави процеса, процесът е вътре, той се твори с квалификация и с нова техника, с въвеждане на интерактивно обучение, с нови компютри”, каза тя. Според Петя Кочкова неефективното управление е причина за съществуването на маломерни паралелки.
“Виждам, че в училище “Вапцаров” ще има маломерна паралелка. Това се случва за първи път в историята на училището. Ако аз бяха директор, гарантирам на сто процента, че маломерна паралелка в учебното заведение нямаше да има. Когато не се работи заинтересовано и в интерес на училището, се получават такива неща. Винаги има тактики и подходи за привличане и задържане на ученици”, каза още съветничката.
В отговор кметът Георгиев заяви: “Първо, ако Вие бяхте толкова голям специалист в сферата на образованието, нямаше да бъдете уволнена дисциплинарно. Второ, състоянието на образованието в Ботевградска община е едно от задълженията и ежедневните грижи на общинската администрация. Мога категорично да заявя, че състоянието на образованието във всяко едно училище и като цяло е много добро. По отношение на сградния фонд на учебните заведения общината е създала необходимите условия за обучение, като изключим училището, на което Вие бяхте директор. Причината е, че не ни допускахте вътре.”. Кметът Георгиев обясни, че законът изисква  ОбС да гласува средства за разходите на маломерните паралелки, за да могат директорите да ги регистрират в Регионалния инспекторат по образование.
Съветничката Мария Пеева каза, че училищата с маломерни паралелки може да “нямат нужда от тези средства, но ако се наложи, общината ще помогне, както го е правила винаги до този момент”.