В началото на последния летен месец на много места в страната се очакват валежи и гръмотевични бури През август промените на времето ще са по-редки. Ще бъде предимно слънчево и горещо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Най-ниските августовски температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 34 и 39.
В началото на последния летен месец въздушната маса над страната ще бъде неустойчива.
Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Температурите обаче ще бъдат близки до обичайните.
През последните дни от първото десетдневие ще настъпи постепенно стабилизиране на атмосферата и повишение на градусите.
През второто десетдневие ще бъде по-топло от обичайното. Ще преобладава слънчево и горещо време. още по темата
Около средата на периода на отделни места се очакват краткотрайни превалявания и гръмотевици, а температурите временно ще се понижат.
През повечето дни от третото десетдневие времето ще запази характера си - ще бъде предимно слънчево и горещо.
Към края на месеца се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси, като ще има условия за превалявания и температурите относително ще се понижат.
Тази година през август се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, за високите полета - между 18 и 20, а за планините - между 12 и 16.
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35, а за планинските райони - от 50 до 80.
В началото на месеца слънцето в София ще изгрява в 6,17 ч. и ще залязва в 20,48 ч. Продължителността на деня ще е 14 часа и 31 минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 6,49 ч. и ще залязва в 20, 04 ч. Продължителността на деня ще е 13 часа и 16 минути.
Обикновено през август валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки.
Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40. Често към края на август настъпва чувствителна промяна - нахлува доста хладен въздух, градусите падат чувствително и времето преминава от летен към есенен тип.
Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите на сайта Sinoptik.bg.