Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от БТА.
По думите му през тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През януари динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страна ще бъде много динамично, прогнозира синоптикът.

Според Красимир Стоев в началото на януари валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат.

Към 3 януари ще настъпи промяна във времето. Облачността бързо ще се увеличи и в периода 4-6 януари ще се създаде валежна обстановка - ще вали предимно сняг, в южните райони и по Черноморието - дъжд, който ще премине в сняг. Температурите ще се понижат и ще се установи време с температури близки до нормалните за януари. В края на десетдневието валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

През повечето дни от второто десетдневие отново ще се създадат условия за превалявания, предимно от сняг. След слабо повишение на температурите в началото на десетдневието, впоследствие те отново ще се понижат и през периода 16-20 януари времето ще бъде студено.

В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат. След временно спиране на валежите, отново ще завали, предимно сняг, прогнозира метеорологът.