Публикуваният стандарт № 2 включва дефиниции на rich media

Българска уеб асоциация (БУА) и Интерактив Асошиейшън България (IAB) публикуваха Препоръчителен стандарт № 2 за работа в уеб рекламата у нас.
Документът, озаглавен "Технически насоки за изработка на рекламни елементи (стандартни и rich media банери) за българския онлайн пазар - 2011", е следващият по ред след "Препоръчителни размери банери за българския онлайн пазар 2011", резултат от работата на двете организации по проект "Работна група Уеб реклама", който се осъществява с подкрепата на Българска асоциация на рекламодателите (БАР).
 
Препоръчителен стандарт № 2 включва дефиниции на "rich media" рекламните елементи, препоръчителни изисквания при изработката и начина им на работа, както и допълнителна свързана методология.
 
Като приложение към препоръчителния стандарт са налични "Технически данни за изработка на стандартни и rich media рекламни елементи" на български и английски език.
 
Работна група "Уеб реклама" е създадена от Българска уеб асоциация в края на 2010 г., като постоянно действаща отворена платформа за работа в областта на уеб рекламата. В нея са поканени да участват както представители на компании – членове на БУА и ИАБ, така и представители на външни компании, заинтересовани от дейността й.
 
"Надяваме се уеб пазарът у нас да възприеме и започне да налага стандартите, които приема работната група", заяви Дора Василева, председател на Българска уеб асоциация.
 
Уеднаквяването на терминологията, изискванията и стандартите между всички нива в уеб рекламата - рекламодатели-криейтив агенции-медиа шопове-онлайн медии и др. - ще ускори работата им, както и ще увеличи качеството на крайния продукт, допълни Василева.
 
"Целта е да се намали и опрости работата на агенциите и да се използват най-ефективните формати за реклама за рекламодателите, което ще доведе до развитие на дигиталния рекламен пазар в правилната посока", коментира Жанет Найденова, председател на Интерактив Асошиейшън България.