Роми, които обитаваха  гетото на ул. “Оборище” в Ботевград, се жалваха пред TV 7, че Общината отказва да им реши жилищните проблеми.

Екип на телевизията бе тази сутрин в центъра на града и потърси мнението на двете страни. Ромите бяха категорични, че фургоните, в които ги настани общината след събаряне на постройките на ул. “Оборище”, не са удобни за живеене. Те настояха да им бъдат предоставени жилища.
“Преди да съборят постройките трябваше да помислят къде ще живеем.”, “Купиха ни фургони, но те са тесни, не могат да поберат едно семейство.”, “Държавата предостави безвъзмездно на общината бившето военно поделение. Ако ни дадат една от сградите, ние ще си поставим врати и прозорци.”, “Никой от Общината не ни обръща внимание.”, това бяха част от изказванията на ромите пред микрофона.
Кметът на общината Георги Георгиев обясни, че за събаряне на бараките има предписание на ДНСК и решение на ОбС. “Постройките бяха опасни и не отговаряха на никакви санитарни норми. Това бе причината за премахването им”, каза градоначалникът. Той определи като “лъжа” твърденията на ромите, че им е обещавал жилища по време на предишната предизборна кампания.
“В общината има и други социално слаби граждани, не можем да осигурим жилища на всички. Има хора, които са картотекирани и чакат с години. В тази държава има закони. Те трябва да бъдат еднакви за всички”, заяви още Георги Георгиев.

Да припомним, че ромското гето на ул. “Оборище” бе съборено през август миналата година. В него живееха около 200 роми. Повечето от тях не бяха от Ботевградския край. По решение на ОбС бяха отпуснати средства за закупуване на 7 фургона. В тях Общината настанени семейства с малки деца, които нямаха къде да отидат след събаряне на бараките.