Преди няколко години общината постави седем фургона в кв. „Север” и настани в тях ромски семейства. Днес всеки фургон се обитава не от едно, а от няколко семейства. Пристроени са и много допълнителни бараки около фургоните. Никой не знае колко точно наброяват хората в новообразувалото се гето. Нищета, в която живеят, е ужасяваща, а най-страшното е, че тук се отглеждат повече от 50 деца. Това съобщи телевизия „Ботевград” в снощната новинарска емисия.  


Напрежението между обитателите на фургоните и живеещите в съседните ромски къщи ескалира. „Тези хора не могат да живеят тук, защото нямат тоалетни и бани”. Това каза пред репортер на телевизията собственичка на една от къщите.


Общината ще предприеме мерки срещу новото ромско гето, стана ясно от репортажа. По думи на кмета Георги Георгиев, там се самонастаняват роми, както стана на ул. „Оборище” преди време. „Нашата цел беше не да се създава ново гето, а да настаним временно няколко семейства, докато проверим какво са възможностите на общината да им предостави парцели, за да си построят къщи”, каза той.


Вчера комисия от общинската администрация е направила проверка на адресната регистрация на обитателите на фургоните. От общината са изпратили официално писмо до РУП – Ботевград да се предприемат съответните мерки за лицата, които нямат такава, съобщи телевизия „Ботевград”.