Назначаването на състава на секционните избирателни комисии трябва да приключи до 23 септември, като до 22 септември при кметовете на общините се провеждат консултации с представителите на партиите от парламента, както и на НДСВ. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Негенцова обясни, че консултациите се провеждат, за да се определи броят на членовете за всяка една избирателна комисия. За проведените консултации се съставят протоколи, както са се съставяли и протоколите за съставите на общинските избирателни секции. „Когато не е постигнато съгласие от общинските избирателни комисии за съставите на секционните избирателни комисии, цялата документация се изпраща на ЦИК”, подчерта говорителят на комисията.
За секции до 500 избиратели, съставите на секционните комисии са до 7 членове, но не по-малко от 5. За секции с над 500 избиратели, съставът е до 9 членове, но не по-малко от 5. За подвижните секционни комисии, съставите ще бъдат до 7 членове, но не по-малко от 5.

79 заявления от политически партии, желаещи да се регистрират за местните избори, са подадени до момента в Централната избирателна комисия. ЦИК е постановила решения за регистрация на 25 от подалите заявления партии. До края на деня /до 17.00 часа/ Централната избирателна комисия трябва да постанови решения за регистрация на партиите за участие в изборите. За тези партии, за които не са пристигнали все още проверените подписки от ГРАО, ЦИК ще постанови решение за регистрация, а след проверката то може да бъде отменено, ако подписите не са достатъчно или са невалидни.

От 5-ти август до момента 7 партии и 3 инициативни комитета са подали в Централната избирателна комисия заявления и документация за регистрация за участие в президентските избори.