Четирима мъже, които чрез скимиращи устройства придобивали информация за електронни банкови карти, са задържани при операция на ГДБОП,  съобщиха от пресцентъра на МВР.

В нея са участвали колегите им от Бургас и служители на областната дирекция. Операцията на антимафиотите е проведена вчера. В момент на демонтиране на техническо устройство на банкомат в Несебър, те задържали И.Т. на 33 години и А.П. на 25 години от Пловдив, и двамата сливенчани И.И. на 27 години и Р.Р. на 29 години.

Установено е, че четиримата изготвяли, монтирали на банкомати и използвали скимиращи устройства, чрез които придобивали информацията за чужди електронни банкови карти. На този етап е установено, че групата е действала на територията на Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас.

При последвалите претърсвания на адресите на задържаните са открити и иззети скимиращо устройство, състоящо се от две части, множество електронни компоненти, служещи в престъпната им дейност, бели пластики с нанесени откраднати данни от истински платежни инструменти – дебитни и кредитни карти на български и чужди граждани. Намерени са още празни бели пластики, преносими компютри, мобилни телефони, flash памети, помощни материали за монтиране и демонтиране на устройствата (лепила, специални остриета, USB кабели, двойно залепящи ленти и др.). От 33-годишния И.Т. е иззет законно притежаван пистолет „ Валтер”.

След 24-часовото задържане на четиримата, срещу А.П. и И.Т. е образувано досъдебно производство. За тях предстои искане за постоянното им задържане.

Работата по разследването продължава.