Висш мениджър от Microsoft защити персоналния компютър от коментарите за края на неговата водеща роля в ИТ индустрията. Днес РС-то чества 30 години, но в навечерието на юбилея получи „смъртна присъда” от един от своите създатели - Марк Дийн от IBM.

Франк Шау, вицепрезидент на Microsoft Corporate Communications, отхвърли твърдението, че компютърната индустрия се намира в „пост РС” ера. Сегашният период е по-скоро „PC плюс”, казва Шау, имайки предвид, че до края на годината ще бъдат продадени 400 милиона персонални компютъра.

Microsoft, чиято операционна система работи на над 90% от компютрите, ще продължи да следва досегашния курс, но са налице предпоставки за по-тясна интеграция на хардуера и софтуера, пише electronista.com. Според Франк Шау, Microsoft ще продължи да диктува технологиите и в близките 30 години.

"Миналото не винаги предсказва бъдещето, но можем да кажем, че то дава определени намеци", коментира Шау.

Облачните услуги не са заплаха за бъдещето на Microsoft, а напротив - предоставят редица нови възможности за ръст на компанията, според мениджъра. Покупката на Skype, например, скоро ще доведе до създаване на „зашеметяваща” услуга.

Коментарите от страна на Microsoft идват в момент, когато продажбите на РС забавят темп. По данни на IDC, ръстът през пролетта е бил само 2,6%. Това е обусловено от пасивността на пазара на домашни потребители, много от които започват да купуват таблети, в частност iPad. Подобна тенденция очерта и скорошно проучване на iSuppli.

Пръв за „пост РС” ера заговори Стив Джобс, CEO-то на Apple. Според него, компютрите в момента играят ролята на тежка машина за решаване на сложни задачи, докато за повечето дигитални занимания са достатъчни и по-прости устройства.

Мнението на Джобс се споделя и от много други мениджъри на ИТ компании. Наскоро с прогноза за края на РС-тата излезе шефът на Fujitsu. Но най-големият словесен удар по персоналния компютър сякаш нанесе Марк Дийн - един от хората, които преди 30 години създадоха IBM PC.