Шестима младежи бяха задържани по време на поредната специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в Самоков.

Иззети са 45 топчета марихуана, 150 грама зелена листна маса канабис, растения марихуана, газов пистолет пригоден за стрелба с бойни патрони и 1600 лева, съобщиха от ОД МВР София област.

Акцията, в която участваха криминалисти от местното районно управление и техни колеги от областната дирекция, била проведена на два етапа - първия етап от акцията - в петък вечерта, а втория – през съботния ден.

В РУП-Самоков била получена информация за двама младежи, които притежавали и пласирали наркотични вещества в града. В хода на разследването се установило, че се придвижвали с лек автомобил “Фолксваген Голф” и осъществявали сделките в петък привечер в покрайнините на Самоков.

В късния следобед на 12 август криминалисти блокирали кв. “Боричо” и около 20.00 ч. забелязали колата, в която се возели двама мъже – Д.Г. /21 г./ и В.С. /22 г./ от Самоков. Колата спряла в края на бул. “България” близо до гората. След малко пристигнал и друг автомобил – “Пежо 205” с четирима пътници, чиято самоличност впоследствие се изяснила – П.Т. /20 г./ и С.С. /19 г./ от Долна баня и двама бургазлии – С.М. /19 г./ и 16-годишният му брат .

Полицаите изчакали осъществяването на сделката и заградили групата. Междувременно един от возещите се в голфа – В.С, изскочил от возилото и успял да се скрие в гората, а останалите били заловени от служителите на реда. При последвалите обиски на двете коли под предните десни седалки били открити общо 45 топчета канабис с големина на орех, увити в найлон – 15 топчета в пежото, а останалите в голфа. От колата били иззети и 1600 лева, оставени на шофьорската седалка.

Петимата младежи били задържани с полицейска мярка за 24 часа, а избягалият младеж се издирва. Единият от тях – С.М. от Бургас е стар познайник на полицията, осъждан. При последвалото претърсване на дома на В.С., криминалистите открили плик с около 150 грама марихуана, укрит в кладенец на двора.

Полицаите иззели и газов пистолет с отстранена муфа, пригоден за стрелба с бойни патрони. В зеленчуковата градина на авера му Д.Г. полицаите открили две растения канабис, високи около 1,80 м.

След получена информация за 16-годишно момче, което употребявало и пласирало наркотици, криминалистите обискирали жилището му на ул. ”Мургаш” в Самоков. В двора били открити две двуметрови растения канабис. Непълнолетният бил задържан за 24 часа в полицията. Уведомена е Районна прокуратура-Самоков. По случаите били образувани досъдебни производства.