Днес е Голяма Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка.
На 64-год. възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. 
Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.
В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария — „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство — 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).
Празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни.
От сутринта в храма „Архангел Михаил” в Етрополе се стичат хора, които да присъстват на празничната света литургия, която се отслужва от местни духовници и в момента.
Не секва от сутринта потока и в другия храм на града "Св.в.м.ч.к. Георги Победоносец" с духовник Никола Аламанов, който служи от години  в този храм.

От 11:00 часа на Малкия пазар, където се поставят поклоните, ще бъде раздадена курбан-чорба за здраве и благополучие жителите на Община Етрополе.