Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

На празника се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите". За здраве се колят курбани и се правят сборове.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.
Днес празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни.
 
Тази сутрин от 8:00 часа в храм “Св.Архангел Михаил” в Етрополе беше отслужена Божествена света литургия. Тържествени богослужения имаше и в други храмове в общината.
От 11:00 часа на Малки пазар ще бъде раздаден рибен курбан за здраве и благополучие.