Всяка година българската минна общественост отбелязва 18 август като професионален празник на миньора, израз на уважение и преклонение пред българските миньори, минни специалисти и свързаните с тях професии.
18 август е денят на Успението на Св. Иван Рилски – покровител и защитник на българските миньори. През 1903 г., по предложение на пернишките миньори с указ на цар Фердинанд денят е обявен за професионален празник на работещите в мините. Празникът бе възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.
Сред голямото семейство от миннообогатителната индустрия на страната е и Медното находище „Елаците" в Етрополския балкан, което е открито и разработено през 1952-1956 г. 
Рудник „Елаците” е най-големият открит рудник в България и на Балканския полуостров, производител на медно-златен концентрат. Добивът на руда започва през 1983 г. Мината е планирана за експлоатация до 2022 г.
Рудата се добива в рудник „Елаците" по открит способ и се транспортира с гумено-транспортна лента през тунел в обогатителния комплекс край Мирково. Отпадъкът се складира в хранилище „Бенковски 2".
В компанията са ангажирани 1730 работници и служители. Елаците-Мед АД е сред големите данъкоплатци и един от най-големите инвеститори и концесионери в България и обхваща две основни производствени направления: открития  рудник в Етрополе и обогатителния комплекс край с. Мирково.
На открития  рудник в Етрополе се трудят и не малък брой етрополци. На всички тях, на техните колеги и на всички, които се трудят от двете страни на Балкана им честитим днешния празник!