Microsoft за първи път употреби в официална публикация App Store като част от възможностите на операционната система Windows 8. В корпоративния блог, посветен на бъдещата ОС, мениджърът на Windows подразделението Стивън Синофски изрежда редица функции на системата, вкл. App Store.Понятието App Store в момента се използва от Apple за нейния онлайн каталог с приложения. По-рано тази година обаче адвокатите на Microsoft поискаха от патентното ведомство на САЩ да не дава изключителни права на Apple върху App Store. Според Microsoft, това е понятие с обща употреба, което буквално може да се отнесе към всеки магазин за приложения.

Със сигурност Windows 8 ще включва онлайн магазин за приложения, за което потвърждава и публикацията на Стивън Синофски. По-рано се считаше, че ресурсът ще носи името Microsoft Store. През пролетта се появиха шпионски екрани от интерфейса на Windows 8, на които се виждаше названието App Store.

Microsoft ще разкрие подробности за новата си ОС на конференцията за разработчици BUILD през септември. Не е изключено тогава да бъде представена и предварителна версия на системата. Завършена Windows 8 се очаква през 2012 година.