Microsoft разясни през седмицата смисъла на хибридния интерфейс в Windows 8. На практика бъдещата ОС ще има два интерфейса, които ще се ползват при различни типове устройства.Единият от интерфейсите ще работи на настолни РС, а вторият - на таблети, съобщи electronista.com, позовавайки се на източници от компанията. Това се налага с цел предотвратяване на бързо разреждане на батерията на таблета или забавяне на работата на процесора.

Оптимизираният сензорен интерфейс, известен като Metro, поддържа също управление с мишка, тракпад и клавиатура. При работа с таблети настолният интерфейс въобще няма да се зарежда, ако потребителят не се нуждае от него. Това ще разтовари операционната система, респ. ще намали времето за стартиране.

Потребителите на Windows 8 устройства ще имат възможност да зареждат и мощния настолен интерфейс, за да извършват по-прецизно регулиране и пълноценно управление на файлове, както и да имат по-добра съвместимост на програмите.

Стивън Синофски, ръководител на Windows подразделението, сравнява настолния интерфейс с „поредното приложение”. Потребителите ще могат да превключват между приложения, изпълнявани в стила Metro, и настолния интерфейс на Windows.