От своето откриване до днес ботевградската болница не е спирала дейността си нито за миг, въпреки трудностите в здравеопазването през последните 20 години.
Първата копка за изграждането на Районна болница - Ботевград /сега МБАЛ/ е поставена през февруари 1959 година. След усилена строителна дейност сградата е открита официално на 5 септември 1961 год. Тя е изградена по проект на арх. Л. Кандулков от Главпроект – София.
Няколко години по-късно към болницата са пострени още две сгради – за заразно болни и за лечение на пациенти с гръдни заболявания. Високият корпус на здравното заведение влиза в действие през 1975 год. 
С богата история е болничното дело в нашия край. То води началото си от март 1892 година, когато старата къща на Петко Николов, намираща се на площад „Незнаен воин”, е превърната в болница с 12 легла, амбулатория, канцелария, стаи за фелдшерите и кухня.
От 1893 год. до 1901 год. в болницата работят: д-р Иван Паунчев, д-р Спиридон Казанджиев, д-р Величко Георгиев, фелдшер Лазар Стоев и други. От 1901 год. за околийски лекар е назнанеч д-р Тошко Петров, който допринася за развтие на здравеопазването и разширяване на здравната култура сред населението. По негово време е изградена нова болница, която от ноември 1906 год. започва да приема пациенти. Три години по-късно д-р Тошко Петров постъпва на работа в Медицинския факултет.
Първата аптека в Ботевград е открита през 1902 година. Тя е собственост на Васил Вълнев. През 1910 год. е открит първия зъболекарски кабинет от зъболекаря Стамен Дивановски. Десет години по-късно в Ботевград започва активна дейност дружество на Българския червен кръст. През 1928 година в Орханийската смесена гимназия е назначен училищен лекар – д-р Иван Вълков. Той извършва и просветителска дейност – чете лекции по анатомия на човешкото тяло и здравна хигиена.
Необходимостта от училищно здравеопазване налага създаването на училищни здравни пунктове. Първият е открит през 1953 год. в училище „Н.Й.Вапцаров”.
Това са само някои по-важни дати от почти 120-годишната история на болничното дело в Ботевградския край.