С издигане на родния трибагреник под звуците на Химна на Република България, изпълнен от младежкия духов оркестър започнаха днес тържествата в Етрополе по повод 126-та годишнина от Съединението.
За преклонение пред паметта на загиналите във войните етрополци с полагане на цветя пред паметника сведоха глави кметът на Общината инж. Богомил Георгиев и председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов, представители на ПП ГЕРБ,  БСП, Демократичния съюз на жените, Българския антифашистки съюз, СОУ „Христо Ясенов”, НЧ „Тодор Пеев-1871”, Организацията на инвалидите, Дружеството на диабетиците и Национално движение „Русофили”.
Командоси, под командването на инж. Васил Христов, демонстрираха „неутрализиране на хулигански прояви”, таекуон-до техники и "спасяване на ученици от горящ автобус".
Тържествата продължиха вечерта от 19:00 часа с приветственото слово на кмета на Общината инж. Богомил Георгиев.
„Днес ние имаме нужда от съединистката кауза отново. Този път не за обединение на територии. Нужно ни е обединение на воля, усилия, интелект, за да можем заедно да градим в съвременна България наш европейски град. Нашият град, градът на дедите ни, на нас самите и на децата ни”.  
Песните на Николай Славеев и изпълнението на формация „Антик” забавляваха хората на централния площад повече от час и половина.
Тържествата завършиха с илюминации, каквито като продължителност и ефекти не бяхме наблюдавали много отдавна.