Студенти и преподаватели могат да купуват легален софтуер на Adobe и Microsoft с до 80% отстъпка. Това е възможно през онлайн магазина legalo.eu, който си сътрудничи със софтуерните доставчици.

Зад платформата, поддържана на 11 езика, вкл. български, стои компанията Legalo GmbH & Co. KG, която обещава бързи доставки. Освен софтуер магазинът предлага видео-обучения за студенти и преподаватели от цяла Европа.

"Много потребители дори не знаят, че използват фалшиви или нелегални копия на софтуера. Използвайки легален софтуер, нашите потребители могат да бъдат сигурни, че ще се предпазят от правни, финансови, както и технически проблеми", казва Рони Дрексел, директор “Корпоративни комуникации” в Legalo.

Проблемът с незаконно сваляне на софтуер става все по-актуален, потвърждава Ерик Курц, директор “Обучения” в Adobe Systems за Европа, Близкия Изток и Африка.

"Според проучване на IDC, поръчано от BSA, процентът на учащите в Европа, които ползват нелегален софтуер е достигнал 90%. Въпреки това, вече е все по-лесно да бъдат проследени  пирати и потребители на незаконен софтуер и да бъдат подведени под отговорност. В наши дни за умишлено нарушаване на авторски права могат да бъдат наложени глоби или затвор, според тежестта на престъплението”, допълва Курц.

Ученици, студенти и учители имат възможност да получат до 80% отстъпка от страна на производителите в сравнение със стандартните цени - след кратка проверка на удостоверяване на статуса им - учащ или преподавател. Освен това комбинациите на различни оферти могат да осигурят  логистична предимства, посочват от Legalo.

„Целта на бизнеса ни е не само да бъде намален процентът на нелицензирани продукти на пазара. Законно закупените продукти осигуряват така необходимите ъпдейти и спомагателни функции за сигурност", допълва Ерик Курц.

Снабдяването със софтуер, предназначен за учащи или преподаватели, ще бъде постоянно развивано в тясно сътрудничество с производителите на софтуер Microsoft, Adobe и video2brain.

"Благодарение на контакта ни с производителите, сме в състояние да предложим ценови отстъпки до 80% в сравнение с конкурентите на пазара", пояснава Бьорн Орт, търговски директор в Legalo GmbH & Co. KG.

Новият онлайн магазин разполага с опции за търсене на продукти, които са разпределени в различни категории - операционни системи, приложения, обучение и др.

За да закупят продукт от Legalo, купувачите трябва да докажат своя статус. Затова в процеса на поръчка е включена интуитивна функция за проверка. Посочване на лична електронна поща от училище или университет, както и на студентска карта, са подходящи начини за удостоверение на статуса.

Професионални фирми за доставка и плащане осигуряват закупуване на софтуер. На местно ниво Legalo предлага възможности за плащане чрез кредитна карта или PayPal.