Областният управител на Софийска област Красимир Василев Живков се разграничи от Инициативния комитет за честванията на годишнината от рождението на Тодор Живков. Това се посочва в декларация на областния управител, изпратена от Областна администрация-София.
Пълният текст на декларацията гласи:

Д е к л а р а ц и я
От Красимир Василев Живков
Областен Управител на Софийска област

По повод изнесената в медиите информация, че съм член на инициативен комитет за честванията на 100 години от рождението на Тодор Живков, искам ясно и недвусмислено да заявя, че не съм участвал в подобни инициативи, както и в самите чествания.
Аз съм получил покана от Кмета на община Правец в която той пише, че е създаден такъв инициативен комитет и от негово име, той като кмет на община Правец ме кани на тържествата.
Искам да уверя всички обществени и политически организации, както и лидери на политически сили, направили запитвания по този въпрос, че тази покана е получена в качеството ми на бивш кмет на Правец, като такава е отправена към всички бивши ръководители на общината.
Въпрос на личен избор е дали ще уважа поканата. Фактът, че днес изпълнявам служебните си задължения и съм на работното си място дава ясен отговор на всички поставени въпроси.

С уважение,

Красимир Живков