Зачестяват случаите, при които наши сънародници са примамени от мними български посредници за работа в Швеция. Следствие на това възникват сериозни проблеми. Те са в тежест на шведските власти и рушат имиджа на България като страна-членка на ЕС.
В тази връзка Министерството на външните работи уведомява чрез бюрата по труда как трябва да постъпите, ако искате да работите като берач на горски плодове в Швеция. За целта е необходимо преди да отпътувате да кандидатствате за работа и пребиваване на убсайта на Миграционното ведомство – www.migrationsverket.se. Можете също така да представите своята кандидатура през шведското посолство в страната.
За получаване на разрешително за работа е необходимо да бъдат изпълнени следните изисквания: да имате валиден документ за самоличност; да сте издръжлив на работата; работата да е от такава величина, че заплатата да е поне 13 000 крони месечно; вашият работодател да предлага такива условия на труд, които да са в съответствие с шведските колективни трудови договори или онова, което е прието като норма в съответната професия или отрасъл; работодателят да е дал обявление за съответната работа в Швеция и ЕС, както и да даде възможност на професионалните съюзи да се произнесат и да коментират предложените условия на труд.