Мним доктор задигна 3660 лв. от възрастна жена, съобщиха от пресцентъра на полицията в Габрово. На 8 септември в Районно управление "Полиция" Габрово е получено съобщение от 78-годишна габровка, че предния ден, около 16.45 ч., непознат мъж й се е обадил по телефона, представил се за д-р Николов - хирург от габровската болница и поискал пари за операция на съпруга й. Мъжът бил със счупен на три места крак и се нуждаел от поставяне на златни гвоздеи, които струват 6000 лв. Мнимият лекар обяснил на жената, че златните гвоздеи ще бъдат взети от друг пациент на болницата, който в момента е в кома.

По-късно, непознат мъж на възраст 20-30 години, представил се за сина на д-р Николов, е получил от потърпевшата 3660 лв. и се отправил в неизвестна посока.

На същата дата е получен още един сигнал от 86-годишна жена от Габрово. Тя е съобщила, че около 15.30 ч., неизвестно лице, представило се за лекар по телефона, е поискал от нея пари за операция на дъщеря й, която е в болница със счупен на няколко места крак. Парите и в този случай били нужни за златни гвоздеи. По-късно възрастната жена е предала на непознат мъж 1000 лв., след което той изчезнал в неизвестна посока. По случаите е заведена преписка.

От полицията призовават гражданите да бъдат по-внимателни и при съмнителни обаждания да сигнализират своите близки или органите на реда.