На 10 септември самодейци от НЧ „Тодор Пеев-1871” посетиха с. Търнава, Белослатинско.
За поводът на това посещение, за прекарания прекрасен ден на събора, за срещата на Ивайло Калфин с местните жители и за други неща разказа за посетителите на botevgrad.com наш участник.
Всяка година местната земеделска кооперация в с. Търнава правят тържество в края на лятото и началото на есента, което са кръстили „Краят на жътвата”. Откри го кметикаца на селото. Тази година традицията беше спазена и председателят на кооперацията направи публичен отчет за дейността, за плюсове и минуси в работата, постигнати резултати и награди изявили се кооператори, първенци в отделните производствени дейности т.н.
Между поканените да вземат участие в тазгодишния събор бяха и самодейни състави от нашето читалище: танцьори от групата на Калинка Пушкарова, както и двете певчески групи на Диляна Гоцева: на децата и групата за автентичен фолклор. Участваха и местни самодейни състави. Ние отидохме с един автобус повече от 40 човека. Пътувахме два часа и половина, като там имахме около час и половина до започването на събора.
Под звуците на местната духова музика пред тяхното читалище, нашите танцьори увлякоха веднага голяма част от местните жители на селското хоро.
Към 19:00 часа на път от съседното село Галиче, на събора пристигна кандидатът за президент от Коалиция за България Ивайло Калфин заедно с депутата от БСП Георги Божинов и придружаващите ги лица. След като поздравиха хората с празника, те поднесоха цветя пред двете паметни плочи на загинали в борбите жители на селото.
Съборът продължи и след като ние си тръгнахме.