Таблет с операционна система Windows 8 привлече вниманието на конференцията за разработчици Build. Устройството на Samsung работи с предварителна версия на новата ОС и беше раздадено безплатно на 5000 разработчици.

Таблетът стъпва на хардуерна платформа х86 с процесор Intel Core от второ поколение и предоставя 11,6-инчов екран с резолюция 1366х768 пиксела, 4 GB оперативна памет, SSD диск 64 GB, порт USB, слот microSD и HDMI изход. Моделът е дебел 12,9 мм и тежи 900 грама.

В репортажа от събитието редица технологични сайтове съобщават за възторжено приемане на новата операционна система. Така например, Gizmodo определя новия потребителски интерфейс като фантастично удобен и по-добър от останалите при управление с жестове. Същевременно е достъпен и класическият интерфейс, познат от Windows 7.

Преобладава мнението, че новият интерфейс Metro е по-комфортен, красив, бърз и интуитивен. Програмите, които не са адаптирани за него, ще се пускат в традиционния интерфейс на Windows 7.

Според представители на Microsoft, операционната система ще работи без проблеми на стари нетбуци с 1 GB оперативна памет и едноядрен процесор Atom. На тестовия Samsung таблет Windows 8 се зарежда за 10 секунди.

Съобщава се и за някои проблеми, като например некоректна работа на Adobe Flash в браузъра. Също така се налага мнението, че Microsoft се бави с бета версия на системата, а от SlashGear отбелязват проблем с преместването на блоковете на основния екран.