Баскетболистите на Македония продължават да творят историята. Тимът на Марин Докузовски вече е на полуфинал на Евробаскет, след като постигна шокираща победа над домакините от Литва с 67:65 в 1/4финалите.

Преди мача македонците изненадаха всички с представянето си, но със сигурност не са били много тези, които са им давали някакъв шанс срещу литовците.

15 000 зрители в залата в Каунас обаче, не можеха да повярват на очите си след последния съдийски сигнал. Разочарованието за Литва е огромно, а Македония ще играе с Испания в първия полуфинал.

„Не мисля, че някой е очаквал да направим това. Това е най-големият успех на Македония във всеки един спорт” щастлив бе треньорът Марин Докузовски.

Целият мач бе оспорван, като литовците така и не успяха да се откъснат в резултата. В първата четвърт те поведоха със 17:10, но в края на периода преднината им бе само 20:18.

Във втората авансът в един момент стигна 9 точки – 31:22, но пак паузата дойде при 34:30. В третия период македонците поведоха веднъж, а след това продължиха да бъдат близо до съперника си.

Драмата настъпи в самия край. Малко повече от минута преди сирената Литовците поведоха с 65:61, но Лестър Маккейлъб върна 2 точки и намали.

Последва пропуск на Римантас Каукенас, който си взе борбата, но последва носена топка от Шарунас Ясикевичус. Маккейлъб не успя да реализира и Сонгайла взе борбата, но след това сбърка при паса и Стояновски открадна топката.

Македонците разиграха и Владо Илиевски попари домакините с тройка 11 секунди преди края. Симас Ясайтис пропиля последния шанс за Литва и така домакините на надпреварата ще трябва да бият утре Словения, за да си гарантират място в допълнителния квалификационен турнир за Олимпиадата в Лондон.

Американският гард Лестър Маккейлъб реализира 23 точки за победителите, които биха, въпреки че успяха едва в 31,3% от изстрелите си от игра. Стояновски обаче, бе 5 от 5 от тройката и може би това бе в основата на триумфа. Тодор Гечевски не игра, заради счупена ръка, но и това не попречи на македонците.

Македония – Литва 67:65


Македония: Илиевски 12, Маккейлъб 23, В. Стояновски 15, Антич 8, Самарджийски 7 (Соколов 0, Д. Стояновски 0, Чековски 2).


Литва: Каукенас 6, Калниетис 9, Сонгайла 12, Ясайтис 9, Явтокас 13 (Посиус 2, Янкунас 4, Валанчюянас 3, Лавринович 0, Ясикевичус 7)