Facebook ще запази своя статут на частна компания поне до есента на 2012 година. Основателят и CEO Марк Зукърбърг не планира първично публично предлагане на акции (IPO) преди септември следващата година, съобщи Файненшъл таймс.

Приоритет за Facebook в момента е развитието на мрежата, а не печалбите от нея, категоричен е Зукърбърг. Същевременно обаче някои служители на компанията са силно заинтересовани да забогатеят от предстоящото IPO. Отлагайки излизането на борсата, Зукърбърг ще се опита да ги задържи в компанията, за да завършат работата по започнати проекти.

Facebook Inc. беше основана през 2004 г. от Марк Зукърбърг и Едуардо Саверин. Към началото на настоящата година най-големи акционери в компанията са Зукърбърг (24%), DST Global (7,6%), Mail.ru Group (2,4%), Microsoft (1,6%) и др.

Аудиторията на Facebook към момента възлиза на над 750 милиона души, по данни от самата компания. Уол Стрийт Джърнъл оценява социалната мрежа на над 66 милиарда долара. По информация на Ройтерс, приходите на Facebook за първото полугодие възлизат на 1,6 милиарда долара, от които 500 милиона долара са чиста печалба.

Според изискванията на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ, когато броят на акционерите в една частна компания превиши 500, тя трябва да публикува годишни отчети. Facebook премина тази граница през януари т.г. и е длъжна да публикува резултатите си до 1 април 2012 г.