На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
По повод Независимостта на РБългария представяме на нашите читатели 

Тържествата в Етрополе ще бъдат на 22 септември, четвъртък, като ще започнат в 10:30 часа на централния площад с подходящо озвучаване от естрадата пред НЧ „Тодор Пеев – 1871”.
В 11.00 ч. - Тържествено вдигане на Националното знаме на РБългария на площада;
- Поднасяне  цветя и венци пред Паметника на загиналите във войните етрополци от Кмета на общината и Председателя на ОБС;
11.30 ч. - Празнична програма с участието на НЧ „Тодор Пеев – 1871”;
- Слово от  Кмета на община Етрополе
12.30 ч. – Български народни хора, изпълнени от духов оркестър гр. Етрополе.

За жителите на Лопян, Малки Искър и Лъга, които желаят да бъдат на
тържеството по повод Деня на независимостта на 22 септември в Етрополе също ще има осигурен автобус, който ще тръгне в 10:00 часа от училището в Лопян и ще спира на всички спирки по селата.