На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава обявява своята независимост.


На тази дата във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.


По традиция Велико Търново е център на събитията, които тази година са посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България.


Тържественият ден започва в 7:30 със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.


След края на службата владиката ще извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.


В Етрополе тържествената програма включва: 


10:30 часа – Изпълнения на Етро Брас Бенд - гр. Етрополе 


Място: Централен площад 


11:00 часа – Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци 


Място: Паметник на загиналите във войните етрополци 


11:05 часа – Слово за Деня на Независимостта на България 


Място: Централен площад 


Честит празник!