В дневния ред на последната редовна сесия на ОбС, която се проведе вчера, бе внесена докладна с предложение: дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването на територията на Ботевград да бъдат възложени на „Еко ЕС Мениджмънт” ООД, с адресна регистрация в София, за времето от 1 октомври 2011 год. до провеждане на процедура по избор на изпълнител; процедурата по избор на изпълнител да бъде проведена в срок от една година; финансовите средства, необходими за обезпечаване на дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването, да бъдат в размер до 30 000 лева на месец; финансовите средства, необходими за обезпечаване на дейностите по експлоатация и охрана на сметището за отпадъци в м. Темуша да бъде сума до 5 500 лева на месец.
Тази точка от дневния ред предизвика разгорещен дебат в ОбС. Първа думата поиска Цеца Христова от Атака. Тя попита по какъв начин е била определена фирмата-изпълнител, извършвала сметосъбирането до този момент. В отговор зам.-кметът Красимир Андреев заяви: „Общината има сключен договор за изпълнение на тази дейност. Той обаче изтича на 1 октомври 2011 год. Именно това налага да внесем предложение за удължаване му до провеждане на процедура по избор на изпълнител.”. Красимир Андреев поясни, че договорът с фирмата, извършвала сметосъбирането, е сключен на основание решение на ОбС.
„Доколкото имам информация фирмата-изпълнител се свързва с името на общински съветник, а това не е ли конфликт на интереси”, попита още Цеца Христова.
Красимир Андреев отговори, че „фирмата няма нищо общо с човек от залата”.
„Предложението ни е законно и няма никаква пречка да бъде гласувано. За нормалното провеждане на дейностите по сметосъбирането това просто е наложително”, допълни зам.-кметът на общината.
Съветничката от Атака не прие отговора и продължи да пита защо общината не е провела конкурс за избор на изпълнител.
„До момента не е имало срок за провеждане на конкурс, а сега определяме такъв. Това е моят отговор”, заяви Красимир Андреев.
В обсъждането се включи общинският съветник Иван Гавалюгов. „Ние сме гласували общината да сключи договор с фирма-изпълнител за срок от една година. През това време не е проведен конкурс. Сега отново се внася предложение за сключване на договор за една година. Каква е гаранцията, че общината ще проведе конкурс до изтичане на този срок?”, попита Гавалюгов.
„Всички знаете, че преди една година тук, в тази зала, кметът г-н Георгиев внесе много тревожно това предложение. Фирма БКС беше фалирала, което принуди ОбС да вземе спешно решение за възлагане на дейностите по сметосъбирането на друга фирма, която, по моя информация, е вложила над 100 000 лева за ремонт на техниката. Преди два месеца кметът съобщи, че започва изграждането на завод за преработка на отпадъци. Най-вероятно фирмата, която е закупила мястото, ще се яви на конкурса и ще го спечели. Това ще й гарантира, че отпадъците ще влизат в нейния завод”, каза Йордан Йорданов.
Съветникът Антон Стоянов беше категоричен, че общината не може да отговори на зададените въпроси.
„Считам, че ви отговорих, но ще направя и едно допълнение. Знаете, че в момента се изгражда ново депо, което представлява система за управление на отпадъци, включваща три общини. Това налага да гласуваме предложението”, отговори Красимир Андреев.
В крайна сметка „за” предложението гласуваха 19 съветници. Против бяха Иван Гавалюгов, Цеца Христова, Петя Кочкова, Христо Якимов, Цветан Коцев и Михаил Димитров. Антон Стоянов гласува „въздържал се”.
Михаил Димитров поиска да обясни мотивите си за отрицателния вот. „Много драматично беше възложено сметосъбирането и сметоизвозвозването преди време на БКС. Още по-драматично БКС фалира и сметосъбирането спешно беше възложено на друга фирма, временно, до провеждане на конкурс. Когато има драматични събития, се вземат драматични решения. Оттам нататък, по някаква причина, тези решения не се изпълняват или се отлагат във времето. Една от причините, да се отлага това решение във времето, най-вероятно е  качеството, с което въпросната фирма извършва сметосъбирането и сметоизвозването. В резултат на това няколко пъти през тази година се пали сметището и в продължение на дни "качествено" обгазяваше града. Пак драматично се предизвика една извънредна сесия, на която се каза колко светло ще бъде бъдещето с новото депо и завода за отпадъци. Тай като аз не приемам, че това е основателна причина да не се проведе конкурс, гласувах против”, каза общинският съветник.