През есента на миналата година частен съдебен изпълнител е продал сградата и гаражите на бившето БКС в Ботевград . Те бяха обявени  за публична продан заради неплатените доставки на гориво от фирма  „Вейови – Тодор Христов”, за което Христов осъди бившето общинско предприятие.  През декември Тодор Христов е препродал имота на нов собственик – Георги Убенов, който е вписал сделката в съда и има нотариален акт.
„Тези факти ги установих случайно, докато обсъждахме създаването на новото общинско предприятие БКС” – заяви на брифинг днес кметът Иван Гавалюгов. Оказа се, че тези факти не са били известни и на ликвидатора на бившата общинска фирма БКС  – Милчо Илчев.
„През 2009 година с решение на общинския съвет тези сгради / с изключение на столовата/ бяха извадени от активите на БКС и прехвърлени като собственост на община Ботевград.
„Тепърва ще  изясняваме как имоти, които са в активите на общината, са били описани от съдия-изпълнител и обявени за продажба без знанието на собственика” – коментира Иван Гавалюгов.
И още един парадокс – по неясни причини базата се ползва от фирма „Еко Ес мениджмънт”, с която общината има договор за сметосъбиране и сметоизвозване.  Наем обаче в общината не влиза, не е ясно и кой плаща сметкит за ток и вода.
Новото общинско предприятие ще ползва сградния фонд на бившата фирма „Родина”. До няколко дни ще бъде обявена обществена поръчка за купуване на сметопочистваща техника – втора употреба. Докато общината закупи необходимата техника, БКС ще чисти с техника под наем.
Както сме информирали договорът на общината с фира „Еко ес мениджмънт” изтича на 20 февруари т.г.