Ако политическа партия спечели изборите на основата на етнизиране на ситуацията, няма да има такава изолирана държава като нашата.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при съвместното му изявление с президента Георги Първанов пред сградата на Областната дирекция на МВР-Пловдив, предаде "Фокус".

На въпрос към премиера Бойко Борисов дали вижда етнизиране на проблема, той каза: „Това е нормално, има такива политически партии. С призиви „Турците навън и циганите на сапун” нищо добро не ни очаква в една обединена Европа. Да допуснем, че спечелят изборите. Това ще ни бъде на секундата не напомнено, а ще поставят държавата в изолация. Няма да има такава изолирана държава. Аз вярвам в здравия разум на българите. Виждам, че правим всичко възможно. Виждам, че вървим в една посока. В случая с президента сме на абсолютно едно мнение като институции, че това не бива да се допусне. Няма по-страшно от това за една държава, каза премиерът Бойко Борисов.

На колегите в много прав текст още първия ден и сега им казах: "Не може да има горящи сгради и да приемаме, че полицията си е свършила работата", заяви в министър-председателят.

"Това, което те ми обясниха, бидейки на място там, е че ситуацията е била такава, че един сблъсък на жандармерията и тези, които са правили палежите, е нямало да се размине без други човешки жертви. Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място. Пожелавам им успех оттук нататък”, каза Борисов.

На въпрос - вие как бихте действали, Борисов отговори: „Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване”. Премиерът каза, че при първа възможност също ще отиде в Катуница.

„Полицейското присъствие е засилено там. Водят се разговори непрекъснато с полицейското ръководство за тяхното спокойствие. Аз съм убеден, че ако прокуратурата съумее заедно с данъчните да събере достатъчно доказателства и да бъдат повдигнати обвинения, хората ще се убедят, че няма недосегаеми”, каза той.

По въпроса за изселването на Рашкови например по закона за етажната собственост Борисов каза: "Там няма етажна собственост. Всякакви приказки за изселване и екстрадиране са от един минал период. В една обединена Европа такива разговори не могат да се водят".

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования на близките на починалите момчета в Катуница.