До 100 лева глоба може да получи таксиметров шофьор, ако откаже да закара клиенти на кратък курс.

Параметрите на глобата се определят от главния инспектор на фирмата-превозвач, след като им бъде докладвано за това от дежурния инспектор.

За да потърсите правата си е необходимо да запомните компанията и номерът на автомобила. Ако са ви поискали по-висока сума от регламентираната, след като бъде разгледан случая, вие може да получите парите си обратно.

Ако попаднете обаче на таксиметрова фирма менте нямате шанс да потърсите правата си, защото тръгването ви с такъв автомобил в дадена посока се брои за негласен договор между вас и шофьора.

При много тежко провинение водачът на таксито може да загуби и колата си, независимо от това, че е на лизинг. Повечето големи компании имат и център за оплаквания и жалби.

Шофьорът може и да бъде накаран от компанията си да ви се извини, ако проблемът е от морално естество.

Потърпевши разказаха, че често с късните самолетни полети шофьорите обявяват собствени цени на услугата, особено за чужденците.

За да не пострадате помнете, че това не е регламентирано, както и смяната на чуждестранна валута за български левове, ако нямате в брой и най-важното - запомнете номера на автомобила, съветват от таксиметровите компании.