Учебната 2011 – 2012 година бе открита днес в Международното висше бизнес училище. Общият брой на студентите, които се обучават в него, е около 6000. От тях 1493 са първокурсници. За сравнение, през 1991 год.учебното заведение стартира с 69 студенти в първи курс.
От тази година МВБУ предлага 12 магистърски програма. Най-новите са Управление на сигурността и Здравен мениджмънт, съобщиха от ръководството на висшето училище.
В края на тази година МВБУ ще отбележи официално своя 20-годишен юбилей. Какви проблеми стоят пред висшето училище днес? На този въпрос отговори административният директор Димитър Димитров. „Един от най-наболелите проблеми е, че нашите студенти няма къде да паркират автомобилите си. Те често са упреквани, че оставят колите си пред учебното заведение. Този проблем обаче не може да се реши без участието на общината. Много пъти беше споменавано, че ще се прави паркинг до спортна зала „Балкан”. Надяваме се, че след изборите изграждането му ще започне. Вторият проблем, който ни тревожи, е, че училището не разполага с общежитие. От няколко години ползваме общежитието на Техническия колеж в Ботевград. Имаме информация, че ръководството на Техническия университет иска да го премахне. Вероятно това се налага поради финансовата криза. Направихме подписка и изпратихме писмо, но отговор все още не сме получили ”, каза г-н Димитров.
Желанието на ръководството на МВБУ е в бъдеще сътрудничеството му с общината да се развива в по-тясна връзка.
„Ако направим една справка за академичния състав на МВБУ, ще видим, че той е от експерти с голям опит, които имат контакти и в чужбина. Те могат да бъдат полезни на общината при разработване на общински планове, проекти, анализи. Доброто взаимодействие между висшето училище и общината е един от критериите за оценяване при институционалната акредитация, а такава предстои на МВБУ в началото на следващата година”, допълни доц. д-р Теодора Георгиева, зам.ректор на висшето учебно заведение.
По случай откриването на новата академична година, на посещение в Международното висше бизнес училище бе кандидатът за кмет на Ботевград Петя Кочкова.