Съветът на ООН по правата на човека призова политическите лидери на България да заемат „силна позиция” срещу антиромските демонстрации в страната, предаде АФП.

„Политическото ръководство трябва да заеме силна позиция срещу речта на омразата и да гарантира, че има достатъчно полицейски служители за защита на ромските квартали от заплахите за отмъщение и насилие”, заяви Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Смъртта на младеж, прегазен от микробус, управляван от роднини на „Кирил Рашков - Цар Киро”, лидер на ромски клан в южното село Катуница, предизвика последните протести в България. От Съвета на ООН по правата на човека изразяват съжалението си за смъртния случай и посочват, че виновните трябва да бъдат изправени пред съда.

„Неприемливо е цяла общност да бъде наказвана за престъпление, което е извършено от отделно лице. Ние призоваваме българските власти на най-високо политическо ниво публично да посочат този принцип на индивидуална отговорност за престъплението”, каза Колвил.