Обявеният вчера от Apple нов смартфон iPhone 4S не оправда очакванията на анализатори и медии. Акциите на компанията паднаха с над 4% веднага след представяне на модела в Купертино, но към края на деня се върнаха на предишното си ниво.

Повечето наблюдатели на пазара очакваха съвършено нов продукт. Вместо iPhone 5 обаче Apple обяви усъвършенстван модел iPhone 4S, който запазва дизайна на своя предшественик.

Анализаторите отбелязват подобрения като двуядрен процесор, 8-мегапикселова камера и едновременна поддръжка на CDMA и GSM, но не крият, че са очаквали много повече. Всъщност до последно се считаше, че Apple ще пусне напълно нов iPhone 5.

Гласовата функция Siri, на която Apple акцентира - да, тя е поразително новововъведение, което едва ли някой ще ползва, са част от коментарите. Според по-крайни оценки, не се налага преход от iPhone 4 към iPhone 4S.

Поставя се под съмнение и ползата от високата производителност на процесора A5, тъй като тя ще се прояви само при малък брой игри, написани ексклузивно за iPhone 4S. Налага се мнението, че новият смартфон ще бъде възприет както iPhone 3GS, който представляваше еволюционно продължение на iPhone 3G.