Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на животните, с които се удължава срокът за общините да настанят всички бездомни животни в приюти, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Крайният срок, в който общинските съвети и кметовете трябваше да осигурят това настаняване, изтече на 31 януари 2011 г., но с приетия законопроект новата дата вече е 31 декември 2015 г. По данни на Министерство на земеделието и храните голяма част от общините вече имат програми за овладяване на популацията на бездомни кучета, извършват поетапна кастрация и настаняват животните в приюти. Според МЗХ, липсата на финансова обезпеченост е била главната пречка за справяне с проблема в срок.
Приетите на първо четене поправки се синхронизират и с приетите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс относно санкциите за жестокост към животни. Предложените нови глоби за това са от 500 до 1000 лева. Сумите се отнасят и за стрелба срещу бездомни животни, такива в плен или диви животни, освен в случаите, когато това е било крайно необходимо. При повторно нарушение глобата скача от 1000 до 2000 лв.
Освен това със законопроекта се предлага и всички собственици да се задължат с издаването на регистрационна карта за отглежданото от тях животно. Тя трябва да съдържа името на собственика, вида на екземпляра, пол и година на неговото раждане или излюпване, произход на животното, както и номер на разрешително за отглеждане.