Ужасяваща група трафиканти на деца, съставена от германци и поляци, е правила опити да навлезе в България, пише “Всеки ден”. Целта на престъпниците е била да купят малчугани и след това да ги изнесат до Полша. В последствие в незаконна клиника , намираща се на 50 км. от столицата Варшава е трябвало да им се извадят органите.

Медицинското заведение било финансирано от световната мафия на търговията с органи, твърди изданието. Наемани са хирурзи на заплата от по 20000 долара. Ако някой проговори каква дейност се върти е бил убиван.

До тогавашната служба НСБОП достигнала информация, че престъпниците ще опитат да закупят и български момченца и момиченца. Това щяло да стане от бедни цигански семейства в Монтана, Лом и Сливен. В тези три града се намират и най-многолюдните гета на роми.

На дете щяло да се предлага сума до 10000 долара. Покупката, според антимафиотите трябвало да бъде доброволна, като самите родители сами се разделят с децата си заради парите. Отвличането или насилствените действия не били в стила на трафикантите.

Родните ченгета се обърнали за помощ към ъндърграунда и най-вече към ромските лидери. Георги Янков, известен като Жоро Черния потвърдил за случая. “Беше към края на 1999 година. Извикаха ме в полицейската служба, имаше и хора от външното разузнаване. Казаха ми така: “Очаква се в България да дойдат трафиканти на деца. Ще ни съдействате ли?”. Аз се съгласих.

Според него обаче и до ден днешен у нас действат престъпни групи, които взимат деца от сиропиталищата. Търговията с органи е бизнес за милиони. Преди два месеца слух, че тайнствена линейка обикаля Пловдив и Пазарджик и взима деца за органи, шокира хората там.

Местните изпаднали в паника и дори не пускали децата си да играят на улицата. Според мълвата медицински екип отвличал в късните часове и непълнолетни. Впоследствие се разбра, че слухът за тайнствени линейки е тръгнал от Букурещ, но зад схемата за отвличане стояла група от България.