Една четвърт от избирателите се опасяват, че свободната политическа изява на изборите може да има негативни последици за тях. Особено остро е това опасение в малките населени места. Това каза социологът Кольо Колев на пресконференция за представяне на резултати от национално представително изследване на Агенция „Медиана” за предизборните нагласи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Изследването е проведено през периода 13-17 октомври сред 1007 души на възраст над 18 години.
23 % от избирателите се опасяват, че могат да бъдат тормозени заради политическите си убеждения, сочат данните от изследването. От тях 4 % са отговорили категорично, че се страхуват, 9 % - донякъде, 5 % не са отговорили на този въпрос, а 5 % са отговорили, че не знаят дали се страхуват.
33,9 % от заявилите, че ще гласуват за Росен Плевнелиев, казват, че не се страхуват да изразяват политическа позиция, а 15,9 % се страхуват. От подкрепящите Ивайло Калфин – 22,5 % се страхуват, а 25,5 % не се страхуват. От заявилите, че ще гласуват за Меглена Кунева 18,3 % се страхуват, а 13,5 % не се страхуват.
Съществува значима маса „скрити избиратели” – нежелаещи да участват в изследванията, което прави изненадите на изборите още по-вероятни, коментира социологът Кольо Колев.