6 години и 6 месеца затвор постанови Добричкият окръжен съд на 24-годишния Акиф Акиф за изнасилване на две непълнолетни момичета. С решението си Окръжен съд-Добрич потвърди наказанието, наложено на Акиф от Районен съд-Добрич.

Осъденият ще изтърпи първо и отделно 6 месеца лишаване от свобода по присъда от 2008 г. Акиф е признат за виновен за посегателства над две ненавършили 18-годишна възраст девойки. На 28.02.2009 г. в гр. Добрич той се е съвкупил с 16-годишна девойка, като я принудил към това със сила и заплашване. Първоинстанционният съд му е наложил за това деяние наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода. На 14.04.2009 г. в гр. Добрич той се съвкупил със 17-годишно момиче, като го принудил към това със заплашване. За това деяние е наказан с лишаване от свобода за срок от 3 години.

Районният съд е постановил Акиф да изтърпи най-тежкото от определените му наказания – 6 години и 6 месеца лишаване от свобода. Акиф е осъден да заплати обезщетение от 6000 лв. на първата пострадала и 2000 лв. на втората пострадала. Първоинстанционният съд е групирал наказанието с наложеното му наказание по присъда от 2008 г. и е постановил те да бъдат изтърпени поотделно.

Въззивното дело е образувано по протест на Районна прокуратура – Добрич, която е поискала увеличение на наложените на Акиф наказания. Той е обжалвал присъдата с молба да бъде оправдан и е оспорвал принудителния характер на иначе признатите от него полови контакти с двете девойки.

Окръжен съд – Добрич е извършил цялостна проверка на първоинстанционната присъда и е установил, че при постановяването й не са допуснати нарушения на процесуалните правила. Фактическата обстановка е правилно изяснена, затова липсват основания за признаване на Акиф за невинен и за оправдаването му, информират от пресслужбата на съда.

Въззвиният съд намира, че общото наказание е достатъчно, за да накаже, изолира и превъзпита дееца и няма основания то да бъде увеличено. Окръжен съд – Добрич не намира основания за намаляване на присъдените в полза на двете пострадали обезщетения, съобщават още от пресслужбата на съда.