28 октомври е обявен за Европейски младежки ден. Тази година той се отбелязва за първи път у нас. В инициативата се включиха 11 училища от цялата страна, сред които са ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” и ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Повече от 400 ученици от двете училища на възраст от 13 до 18 години участваха в дейностите по следните модули: „Устойчиво развитие”, „Медийна грамотност”, „Европейско гражданство”, Учене чрез преживяване”.  Занятията в гимназията стартираха в 9.30 часа. „Здравословно хранене – подземна телевизия”, „Декларация за правата на човека” на ООН”, „Главни страници на списания”, „Раят на тундрата”, „Светът на пластмасата”, „Изработване на съдове за разделно събиране”, „Ролеви игри” бяха само част от темите, посветени на днешната инициатива.
Гости на гимназистите бяха д-р Ивета Николова, гастроентеролог, която изнесе лекция за здравословното хранене, и адв. Зоя Бегелейска, към която младежите отправиха следните въпроси: „Законно ли е подслушването със СРС-та?” и „Защо едни родители получават детски добавки, а други не?”.
На занятията в ПМГ „Акад. Проф.д-р Асен Златаров” присъстваха още експертите по история и география от Регионалния инспекторат по образование Магдалена Андреева и Димитрина Георгиева, директорът на издателство на мултимедийни знания „Сирма медиа” Александър Ангелов.

На откриването на Европейския младежки ден директорът на гимназията Венета Терзийска обяви, че по време на екоакцията в училището са събрани близо 13 тона от хартия. Тя награди с торта победителите от 12 „б” клас, събрали 3 607 кг отпадна хартия. Награди получиха и подгласниците от 9 „б” и 8 „б”. Специална награда бе отредена за 9 „в” клас, по чиято инициатива бе организирана екоакцията.
Награди имаше и в конкурса за изработка на оригинални тиквени фенери, посветен на празника Сви Светии, който се чества на 31 октомври в англоговорящите държави. Първото място в надпреварата завоюваха Поля и Ина Дакови, следвани от Стефан Върбин и 8 „б” клас.

В отбелязването на Европейския младежки ден се включиха активно и седмокласниците на ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Те подготвиха презентации на различни теми, свързани с опазване на околната среда, проведоха ролева игра „Силата на добрите думи”, изградиха еко град пред сградата на Историческия музей, който привлече вниманието на минувачите. Гражданите с любопитство разглеждаха и двете табла, дело също на вапцаровци. На едното бе показана хранителна пирамида на Българското научни дружество по храни и диететика, а на другото – как да помогнем за спасяването на планетата. 

Макетът на еко града разгледа и секретарят на общината Цеца Иванова. Тя поздрави седмокласниците за идеята и ги информира, че в Ботевград вече се строи завод за преработка на твърди битови отпадъци.   

Европейският младежки ден се осъществява с подкрепата на Европейската комисия чрез проекта EyoUth Day, финансиран по програма „Младежта в действие“. В проекта участват младежки организации от България, Унгария, Румъния и Естония. Координатор на инициативата в България е Сдружение „Център за творческо обучение”. Инициаторите на проекта EyoUth Day са обединени от задачата да обменят своя разнообразен опит в работата си с млади хора, да формират национални мрежи от съмишленици, с които да споделят идеите си и с помощта на които да планират и проведат тази първа широка младежка инициатива на активното европейско гражданство.
Събитията от Европейския младежки ден ще бъдат популяризирани на интернет страниците на всяка от партньорските организации в медиите, както и в сайтовете на националните партньори в Европейския младежки ден.

Според организаторите на Европейския младежки ден в България, целта на тези прояви е младите хора да се изявят като осъзнати европейски граждани, да изразят активна позиция по проблемите в съвременното общество, да демонстрират своя поглед към актуални въпроси, сред които са дискриминацията, безогледната експлоатация на природните ресурси, мястото и ролята на медиите за обективното информиране на обществото и др.