Новите смартфони Lumia на Nokia ще осигурят успех и на Microsoft. Очаква се мобилната платформа Windows Phone да завладее 12,3% в Западна Европа през 2012 година, по данни на Strategy Analytics.Nokia ще съумее да продаде 14,4 милиона WP смартфона през следващата година, от общо 117 милиона на пазара в Западна Европа, сочи прогнозата. HTC и Samsung също ще подпомогнат разпространението на Windows Phone.

Същевременно, ще пада делът на платформата Symbian, която досега беше основна за смартфоните на Nokia.

Някои обстоятелства обаче крият опасности за Microsoft. Използваната към момента концепция за корпуса на WP смартфоните е консервативна и не позволява вграждане на двуядрени процесори, за разлика от конкурентните Android и iPhone устройства.

Освен това за платформата на Microsoft са налични към момента само 35 хиляди приложения, докато при Apple и Google те са съответно над 450 000 и над 300 000.

Въпреки всичко, очаква се Windows Phone да се утвърди като третата най-популярна платформа за смартфони, алтернатива за хора, които не искат iPhone или Android. Първите WP смартфони на Nokia бяха посрещнати радушно от пазара, коментира Strategy Analytics.