Мобилната платформа Windows Phone ще се утвърди на второ място по популярност в света през 2015 г., прогнозира IHS iSuppli.

Успехът на операционната система на Microsoft ще се дължи на Nokia и нейното желание да заеме позиции на пазара в САЩ.
ОЩE ПО ТЕМАТА
     
Windows Phone взима 12% дял в Западна Европа
Nokia обяви два смартфона с Windows Phone
Очакват бурен ръст на WP смартфоните
Над 30 хиляди са вече приложенията за WP7

Финландският производител обвърза бъдещето си с Windows Phone и вече пусна първия си WP модел - Lumia 900. Към 2015 пред мобилната платформа на Microsoft ще бъде само Android, твърди iSuppli.

Според анализаторите, в следващите години до 2015-та делът на Android при смартфоните ще нарасне от 47,4% до 58,1%, а на Windows Phone - от 1,9% до 16,7%. В същото време делът на iOS ще намалее от 18% до 16,6%.

Ръстът на Windows Phone ще е за сметка на останалите операционни системи (без Android и iOS), общият дял на които ще намалее от 32,7% до 8,6%.

През втоторо тримесечие на 2011 година Nokia загуби лидерството си на пазара за смартфони, като отстъпи на Apple и Samsung. Според новите прогнозир обаче компанията ще възстанови част от позициите си през следващите няколко години.

Данните на IHS iSuppli съвпадат с тези на IDC и Gartner, които също дават второ място на Windows Phone през 2015 година, дори с по-голяма преднина спрямо iOS.