Освен това те трябва да платят наемите си за една година назад. Това стана ясно след като на 2 ноември Тричленен състав на Върховния административен съд се произнесе окончателно по казуса с наемите. Тричленният състав на ВАС е потвърдил решението на Административния съд –София област, с което се определя наемна цена от 20 лева на квадратен метър за кабинетите в Ботевград и 10 лв. за помещенията в селата.
Да припомним, че преди една година 12 лекари обжалваха решението на общинския съвет, с коeто бяха определени пазарните наемни цени за помещенията в сградата на бившата поликлиника, която е частна общинска собственост. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.
“С това решение ние трябва да плащаме по 500 лева месечен наем на кабинет. А повечето колеги ползват по един или два-кабинета. Едва ли някой лекар ще остане да работи при такива условия. Или ще фалираме, или всеки ще търси друго решение за себе си” – коментира д-р Сия Петрова. Според нея такива наеми за лекарски кабинети няма никъде в България.
Докато траеше съдебната сага, срокът на договорите за наем на лекарите с общината изтекоха.