“Загубихме изборите в една неравна и нечестна битка. Въпреки че в предишния общински съвет в Ботевград имахме трима съветници, а сега имаме шест, въпреки че увеличихме двойно резултата си  спрямо предишните – ние тези избори ги загубихме”. Това заяви пред botevgtad.com народният представител от БСП Кирил Добрев. Той е председател на областния съвет на червените и бе шеф на предизборния им щаб в Софийска област.
“За загубата ни имаше сериозни фактори като например тоталния натиск върху бизнеса. При всичките ни срещи, които имахме, хората се оплакваха, че кметът ще плаща след изборите, т.е. внимавайте как ще гласувате.
Второ – безпрецедентно бе участието на общинската администрация в изборите. Безпрецедентно – както в секционните избирателни комисии, така и като застъпници. И една напълно законна схема за купуване на  гласове- пенсионерските клубове. Пенсионерите се возят без пари, изпращат се на екскурзии. Естествено с общински средства,  а след това се получава тяхната подкрепа за изборите” – заяви още Кирил Добрев и допълни – “Всички самодейни състави от общината бяха ангажирани от ГЕРБ и макар че имахме бюджет за музикални програми в предизборната кампания, на практика не можахме да ползваме нито един състав”.
Според лидера на областната организация на БСП  изводът от отминалите местни избори е, че за първи път в Ботевград  е наблюдаван силно изразен младежки вот и то против статуквото, против начина на управление на общината. “БСП не достигна до възрастните хора, които са традиционен наш електорат и те гласуваха за Георги Георгиев. Но за нас гласуваха младите хора” – категоричен е Кирил Добрев.
В отговор на въпроса как ще коментира изявлението на кмета Георги Георгиев, че в общината са купени около 1200 ромски гласа, Кирил Добрев заяви следното: “Подкрепям искането прокуратурата да се самосезира. Никога не съм се интересувал какво се случва в ромските секции, но този път бях провокиран от Георги Георгиев. В двете  секции в  Литаково и  в двете секции в Новачене БСП е получила 489 гласа, а ГЕРБ -1540. Факт е, че някой е купувал гласове, но ние не сме получили тези гласове”.
Утре – 11 ноември, Административният съд Софийска област ще гледа жалбата на БСП, в която се иска ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници. На първото заседание, което бе на 7 ноември, съдът поиска повече доказателства от вносителите на жалбата. От БСП са представили протоколи, които са подписани само с три подписа и протоколи, които са поправяни.
В Софийска област ГЕРБ печели 9 кметски места, а БСП – 10. Общинските съветници на БСП са 117, а на ГЕРБ – 114. “Равносметката показва, че в Софийска област имахме тежка битка и се представихме достойно – заяви Кирил Добрев. - Боли ме за всяка загуба. Но младите кметове, които бяха избрани от БСП в Самоков, Пирдоп, Костенец,  младежкия вот, който получихме навсякъде, са истинската инвестиция на БСП в бъдещето. А моята цел е една – да подмладя партията” – заяви народният представител от БСП.