Среща с млади майки организират кандидатите за народни представители от БСП  на 9 май в Ботевград. Това е едно от заключителните събития от кампанията на социалистите в Софийска област.
Проблемите на младите семейства са акцент, както в срещите на БСП по места, така и в програмата на партията. Най-честите въпроси на младите родители са ще се размрази ли обезщетението за майчинство, останало под прага на бедност в три последователни бюджета на ГЕРБ, ще има ли контрол над частните работодатели за правата на майките, могат ли да разчитат младите на подкрепа при стартиране на бизнеса. Затова разказват основните инициатори на тези срещи – най-младите в листата Анна Тодорова и Владимир Александров. И двамата са родители отскоро, а Анна е една от най-активните майки в Инициативния комитет за защита на българските майки, организирал първите протести срещу ГЕРБ, още преди вълната да стане масова и хората да излязат на улицата. В програмата си БСП е разчела и увеличаване и на майчинските след първата година, и на детските надбавки от 35 на 50 лв.
От БСП не са изненадани, че често млади хора ги питат за пенсионната реформа. „Не е странно, защото ГЕРБ започна безумна реформа, която обрича точно младите да не могат да се пенсионират. БСП ще спре вдигането и на възрастта, и стажа за пенсия и това е решение, което е насочено към младите”, посочва водачката Корнелия Нинова. Безплатни лекарства ще получават и децата до 6 години.
Според Кирил Добрев, който представлява областта в досегашния парламент, мандатът на БСП ще бъде посветен на младите. „Често откровено казвам на пенсионерите, че с тези замразени пенсии, те оцеляваха трудно, лишаваха се от какво ли не и това не беше най-голямата им болка. Тяхната най-голяма болка са децата им, които стоят без работа, нямат сигурност и самочувствие да вървят напред. Това стана през последните 4 години. Затова трябва да дадем на всички равен шанс – като паднат и таксите за обучение в университетите. Това е прословутият равен шанс, за който говорят левите партии – независимо дали си богат или беден, болен или здрав, държавата трябва да ти даде на старта, толкова, колкото дава и на другите. А после успяват по-добрите, а не по-богатите, както е сега”, казва Добрев.
Графикът на листата на Коалиция за България до 11 май – денят за размисъл, когато законът забранява агитация, вече е запълнен. Предстоят още срещи в селата Трудовец, Литаково и Врачеш. БСП няма да прави шумно закриване на кампанията в Ботевград. Социалистите ще поканят свои симпатизанти и граждани на чаша вино в Деня на победата и Деня на Европа.