По инициатива на Световната здравна организация (СЗО) 14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета. На тази дата се отбелязва годишнина от рождението на канадския учен Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, открива инсулина – спасението за болните от диабет.
Откритието е направено през 1922 година и носи Нобелова награда за двамата медици през следващата година.
По данни на СЗО над 346 млн. души по света страдат от диабет. Прогнозите са, че този процент ще се удвои до 2030 година.
Диабетът е хронично заболяване, което се причинява от липсата или недоброто усвояване на инсулин, произвеждан от задстомашната жлеза. Това води до увеличаването на глюкоза в кръвта.
Познати са два типа диабет – първият се характеризира с липсата или недостатъчното производство на инсулин от панкреаса. Обикновено този тип се наблюдава сред младите хора. Диабет от втори тип се появява по-често сред възрастните хора и се предизвиква от неефективното усвояване на инсулина.
Рисковите фактори за развитието на тази болест са наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословното хранене и стресът. Съществува и наследствени фактори при развитието на диабет.
Ранното поставяне на диагнозата е от съществено значение за предотвратяване на редица усложнения, коментират от СЗО. Липсата на ефективен контрол над кръвната захар застрашава от увреждане множество органи, като сред най-пострадалите са нервите и кръвоносните съдове.
Във връзка със събитието кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев е изпратил приветствие до общинската организация на диабетиците, в което се казва:
„Най-искрено Ви приветствам с днешния ден, като искам да изкажа възхищението си от високия борбен дух, така необходим, за трудното Ви ежедневие.
Изразявайки своето уважение, искам да Ви уверя, че винаги можете да разчитате на моята съпричастност и подкрепа.
Използвам повода да Ви пожелая крепко здраве, радост, лично щастие, семейно благополучие и просперитет!”
Днес в 12:00 часа на обяд дружеството ще отбележи своя празник в хотел-ресторант „Етрополе”.