Ще се плаща допълнително на ценните кадри, обяви Симеон Дянков

Брутната заплата на служителите в администрацията ще се формира от 70 на сто основна заплата и 30 на сто възнаграждения с постоянен и непостоянен характер. Отпада класът за "прослужено време". Допълнително ще се плаща на ценни кадри.
Това предвиждат две наредби за заплащане и оценяване на служителите, представени днес в Министерски съвет от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
Досегашните добавки за прослужено време, които държавните служители получаваха, ще бъдат включени към основните им заплати. Вместо тях те ще получават бонуси, които ще зависят от заеманата длъжност, професионалния опит и оценката на работата на чиновника.
Възнагражденията ще се правят на база на резултатите от работата, а не на база на трудовия стаж, обясни Дянков, цитиран от БТА.
В отговор на журналистически въпрос Дянков оцени като добра идеята на бизнеса за премахването на класовете и в частния сектор.
Не знам коя наредба трябва да се промени, но за мен това е смислена идея, коментира министърът.
30-процентната бонусна част от заплащането също ще бъде от два компонента - постоянна - на база на годишни резултати, и допълнителна - при добре свършена конкретна работа по преценка на ръководителя.
Всяко ниво на основните месечни заплати за длъжност включва шест степени, всяка една от които има минимален и максимален размер на основната месечна заплата на служителите, заемащи длъжности в съответното ниво. Таванът на основното трудово възнаграждения е 3500 лева.
Ще се правят два вида оценки - годишна и месечна. На базата на годишната оценка ще се определят възможностите за повишаване на основната заплата на работещите в държавната администрация, предаде БГНЕС.
Заплатата няма да се повишава, ако оценката е "Неприемливо изпълнение". На базата на месечните оценки пък ще се решава дали служителите ще получават тримесечни бонуси и в какъв размер. Всеки служител, освен че ще трябва да се оценява сам, ще получава оценки и от колегите и от прекия си началник.
На никого в държавната администрация заплатата няма да падне под сегашното ниво, категоричен е Дянков.
Документите предвиждат още въвеждане на допълнителни възнаграждения за привличане и задържане на ценни служители за определена позиция. До 15 април ще се уточни възнаграждението на служителите, които работят по еврофондовете.
Очаква се новият начин за определяне на заплащането да стане факт през февруари догодина, когато бъдат готови всички необходими наредби за промяната.
Действието им се отнася до заетите в централната и в общинските администрации по трудово и служебно правоотношение. Там не попадат обаче заетите по закона за МВР, закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към администрацията на президента и администрацията на Народното събрание.
Автор: Днес.дир.бг