Остават броени часове до старта и всеки може да се включи електронно
 
Остават броени часове до старта на Националното преброяване на населението. Информационната система ще бъде отворена в полунощ и всеки ще може да се включи електронно. Ако не го направим през специалния сайт, в дома ни ще дойдат преброители.


"Системата работи 24 часа. Тя ще бъде отворена в 00:00 ч. на сайта на преброяването. Хората трябва да се регистрират и след това започват да попълват електронната карта. Тя не е много дълга и зависи от колко членове е домакинството. Ако то се състои от трима души, времето за попълване отнема около 15 минути", обясни пред NOVA зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.


Въпросите са относително познати на всеки - има такива за жилището, за самото домакинство и условията, при които то живее.


"Има и специфични, например, за енергийната ефективност, за достъпността на жилището и сградата", посочи Янчева.


В случай че имаме възрастни близки, зам.-председателят на НСИ уточни, че техен роднина може да попълни въпросите в електронната карта.


"Можете да преброите родителите си, например, с втора регистрация. Имейлът, от който се прави, трябва да е различен", уточни Янчева.


Електронното преброяване ще приключи на 17 септември. От следващия ден - 18, тръгват и преброителите по домовете. Самото то е със задължителен характер. Ако не се преброим електронно или при анкетьор, има глоба.


"Глобата е 160 лева - тя е нещо символично. Нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват", успокои Янчева.


Личните ни данни, тя беше категорична, че са напълно защитени. Сайтът, на който може да се преброим е: www.census2021.bg


Източник: nova.bg   
Национално преброяване