Над 50% от сметката, която плащаме на енергото, отиват за други разходи извън цената на тока. Това са добавки за пренос на електричеството, за зелена енергия и разни такси, показа проучване на "24 часа". Така от платена фактура за 224 лв. се оказва, че за самия ток са отишли едва 111 лв.
"24 часа" надникна в сметките на 3 семейства от Шумен, Пазарджик и София. Те получават тока си от три различни доставчика - Е.он, ЕВН и ЧЕЗ.
Семейството в Шумен се отоплява с климатици и е използвало от 12 февруари до 16 март 1103 квтч дневен ток и 579 квтч нощен. Сметката му е 224,86 лв. без ДДС. За дневната и нощната енергия то е платило общо 111,85 лв. Толкова му струва самия ток. Откъде обаче идва набъбването до 224 лв?
За достъп до мрежата с високо напрежение се дължат 14,95 лв., а преносът на тези киловатчаси през жиците на НЕК струва 16,21 лв. За този месец семейството всъщност е броило на националната компания 31,17 лв. Или от цялата сметка това плащане е 13,8%.
После обаче идват парите, които трябва да прибере енергото, в случая Е.он, затова, че е допуснало този клиент до мрежата - 13,89 лв., и че е пренесло през своите жици тока - 59,17 лв. Общата сума за двете услуги е 73,06 лв. Или енергото взема повече от двойно от преносната компания.
Експерти от разпределението твърдят, че това е така, защото преобразуването на тока от високо на средно и ниско напрежение носи най-големи разходи. Делът на електроразпределителното дружество в тази сметка е 32,6%.
Следват черешките на тортата. Такса за зелена енергия от 5,09 лв., или 2,2 на сто. Въпросната добавка, както се пише във фактурите, се превежда на НЕК и оттам към производителите на вятърен и слънчев ток. По-рано тя се плащаше само от битовите потребители, вече се начислява и на бизнеса.
Все още зелената енергия е с малък дял, защото не са влезли в експлоатация заявените хиляди мегавати мощности от вятърни паркове и фотоволтаици. Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вече обяви, че увеличението на цената на тока от 1 юли ще е с 1,5% заради присъединяването на нови мощности за зелена енергия.
3,69 лв. пък брои семейството от Шумен за комбинирано производство. Тази нищо неговореща на потребителя такса (във фактурите на ЧЕЗ е записана като "високоефективно комбинирано производство") е всъщност данък "парно", който плащат всички граждани със сметките си за ток. От години ДКЕВР определя високи цени на електроенергията, която произвеждат топлофикациите паралелно с топлинната енергия.
Като съберем всичките суми извън електричеството, се получава, че тяхната тежест в сметката е 50,25%.
Семейство от софийски квартал ползва между 200 и 300 киловатчаса месечно, тъй като се отоплява с парно. Климатикът до март още не е включван. Еленергията му я доставя ЧЕЗ. От 18 февруари до 19 март семейството плаща за 284 киловатчаса дневна и нощна енергия общо 20,14 лв. Сметката му за ток без ДДС обаче е 38,41 лв. Или делът на всичките тарифи за достъп, пренос през преносната и разпределителната мрежа, зелената енергия и когенерацията е 47,56%. И от сметката на това семейство над 13% от парите отиват към НЕК, над 30% за енергото, 2,2 на сто за зелен ток, и за комбинирано производство на електричество и топлинна енергия - 1,6%.
Фактурата на ЧЕЗ обаче е структурирана по-различно. В нея тарифата на дневната и нощната еленергия, цената за достъп и пренос през мрежата на НЕК, добавките за зелен ток и комбинирано производство са в едната част, и в нея се сумира стойност, наречена "за снабдяване". В този случай тя е 26,88 лв. Тези пари се превеждат на НЕК. Тарифите за достъп и пренос през разпределитената мрежа, са отделени. Парите за тях отиват в енергото и те в тази фактура са 11,53 лв. Хватката със струпването на всички суми, извън тези за разпределението, на едно място има и психологически ефект - вижте колко прибира НЕК и колко ЧЕЗ. Само че клиентите едва ли разбират, че голямата част от парите, които влизат в НЕК, излизат за разплащане с производителите на еленергия.
Най-изчистена е фактурата на ЕВН, която доставя тока в Югоизточна България. Мъж от Пазарджик погледна произволно взета сметка на своето жилище. Прочете - дневната енергия е с цена 0,14849 лв. за киловатчас, ползвал е 301 квтч, дължи 44,70 лв., нощната тарифа е с цена 0,09979 лв., за 61 квтч дължи 6,08 лв. Подобно нещо вече е невъзможно да се разбере от сметките на другите две компании.
МАРИЯНА БОЙКОВА - в-к 24 часа